Lora’s trekken naar de woonwijken – Stinapa Bonaire National Parks Foundation
null

NATURE NEWS

Lora’s trekken naar de woonwijken

PERSBERICHT – Peter Montanus

Kralendijk, 2 februari 2016. Tijdens de jaarlijkse loratelling zijn bijna 900 lora’s waargenomen. Dat is minder dan het afgelopen jaar, waarbij een recordaantal werd geteld. De papegaaien werden vooral gezien in de omgeving van woonwijken.

De telling van dit jaar vond afgelopen zaterdag plaats. Het aantal getelde lora’s geeft slechts een beeld van het minimale aantal papegaaien op het eiland. Lang niet alle lora’s zijn geteld. Verschillende deelnemers aan de telling hebben gerapporteerd dat ze meer lora’s in de omgeving hebben gehoord dan ze konden tellen.

In het Washington Slagbaai Park zijn dit jaar beduidend minder lora’s geteld dan afgelopen jaar: bijna 120 stuks tegen bijna 300 stuks vorig jaar. De meeste papegaaien zitten dus buiten het park. Dit jaar zo’n 770, enkele tientallen minder dan vorig jaar. Er zijn plekken waar elk jaar wordt geteld, maar de verdeling van de lora’s over het eiland kan elke keer weer verschillen. Het onvoorspelbare gedrag van de papegaaien maakt de telling telkens weer tot een uitdaging voor de deelnemende vrijwilligers.

Het personeel van STINAPA telde in het Washington Slagbaai Park. Buiten het park waren vele tientallen vrijwilligers actief. De lora’s worden geteld in een simultaantelling. Dat betekent dat in de vroege zaterdagochtend voor zonsopgang tientallen vrijwilligers op pad gaan om op hetzelfde moment over het hele eiland de lora’s tellen. Elke opvliegende lora wordt één keer geteld. Door tegelijkertijd op al die verschillende plekken te tellen, proberen de organisatoren een beeld te krijgen van het minimum aantal lora’s op het eiland. De telling is van belang voor het natuurbeheer op Bonaire.

Niet iedereen is even blij met de papegaaien. Als de lora’s honger hebben, willen ze wel vruchtbomen plunderen. Tot groot verdriet van de eigenaren. De aanhoudende droogte is vermoedelijk de reden waarom de lora’s uit de natuur trekken en de omgeving van de mens opzoeken. Daar hebben ze meer kans om voedsel te vinden. Om ervoor te zorgen dat de natuur meer voedsel kan bieden, worden de komende jaren inheemse vruchtdragende bomen in de natuur uitgeplant.

De loratelling wordt elk jaar gehouden op de laatste zaterdag van januari. De telling van dit jaar was de eenentwintigste telling en werd georganiseerd door de afdeling Milieu en Natuur van het openbaar lichaam Bonaire, Stichting Echo en STINAPA Bonaire.

More news

Education News

Marine Park News

Washington Park News

2018-08-16T15:16:39-04:00